Първите дами на САЩ не само имат голямо влияние върху развитието на страната през годините, но някои от тях са се превърнали и в истински модни икони. 46-годишната Мелания Тръмп, която е бивш словенски модел, вече даде да се разбере как ще бъде облечена следващата първа дама на страната.

Както повечето първи дами преди нея, тя отдава предпочитание на американските дизайнери, като неотдавна се появи на сцената в бял костюм на Ралф Лорън.

Докато САЩ се готвят да кажат довиждане на може би най-стилната си първа дама, Independent припомня ярката следа, която много съпруги на американски президенти оставиха върху модата в Белия дом.

Мишел Обама

От Джаки Кенеди насам САЩ не са имали толкова модерна първа дама. Неподвластният на времето стил на Мишел Обама се харесва на всички поколения, а афинитетът й към ежедневното облекло я превърна в очите на американците в „една от нас“.

От ежедневните дрехи до създадените специално за нея тоалети от някои от най-големите дизайнери в света, като Джейсън Ву и Том Форд, Мишел Обама има печелившата модна формула. Тя пое някои рискове в качеството си на първа дама, но винаги се придържаше към изискания си стил, най-вече към характерните за нея рокли без ръкави.

Лора Буш

Лора Буш призна чистосърдечно, че й е трудно да бъде в центъра на вниманието на модните критици, но никога не се е съобразявала с тенденциите. Тя предпочиташе стил, характеризиращ се повече с елегантност, отколкото със спираща дъха мода.

Тя била шокирана от количеството дизайнерски дрехи, които се очаквало от нея да носи като първа дама. За първия си бал по повод началото на мандата на съпруга си Джордж У. Буш тя носи рокля, ушита от местен дизайнер от родния й щат Тексас. Лора се придържаше към класическия, консервативен стил, съчетан с щипка патриотична гордост.

Хилари Клинтън

Хилари се облича за Белия дом от десетилетия и с годините си изгради отличителен стил – костюм от две части в пастелни цветове. С времето обаче стилът й се промени с помощта на бившия съветник на Обама Кристина Шейк.

В последно време изборът й на дрехи се свежда до костюм от две части – сако и панталон. Външен вид, който тя превърна в свой, избирайки ярки тонове, за да покаже кой наистина носи панталоните.

Нанси Рейгън

Бившата телевизионна звезда внесе дръзкия си стил на червения килим в Белия дом, поставяйки началото на нова ера холивудски блясък. Тя редовно избира „рейгъново червено“ и златисто ламе пред неутралните тонове, за да изрази своя патриотизъм. Покойният Оскар де ла Рента заяви преди време, че Нанси никога не е правила грешки в модата.

Джаки Кенеди

Въпреки че са минали повече от 20 години от смъртта й, Джаки Кенеди продължава да е модна икона за много жени по цял свят. Тя пристига в Белия дом през 1961 г. и е една от първите първи дами, която се появява по телевизията в тази си роля. Поради това Джаки винаги се съобразява с медиите при избора си на дрехи.

Тя е най-известна с женствените си кръгли шапки без козирка и костюми от пола и сако. Джаки предпочита бледите цветове, които изглеждат добре на черно-бели кадри и не се страхува да поема рискове с младежки панталони с ниска талия.

Бети Форд

Тя не задава модни тенденции, но определено има стил и усет към модата. С характерните си копринени шалове, котешки очила и блузи с висока яка в китайски стил, тази първа дама подчертава стила си по възможно най-добрия начин.

Подобно на Хилари Клинтън, тя избира ансамбли в един и същи цвят, като често залага на синьото и оранжевото.