Роатан - Карибското съкровище (видео)


Роатан - Карибското съкровище (видео)
Снимка: iStock/Guliver

Остров Роатан е едно от онези редки попадения, които са като изолиран залив с прекрасна природа и кристална вода. Той е все още сравнително непознат тропически рай и не се е превърнал в комерсиално и презастроено място.

Заобиколен от красивото синьо Карибско море, остров Роатан предлага на гостите си първокласни възможности за гмуркане и шнорхелинг, подплатени с божествени бели плажове. Дължината на острова е около 60 км., а най-многолюдният град е Коксен Хоул. За хората тук туризмът е главното препитание, което се допълва и от риболов. Населението наброява около 25 000 души, които са от етноса каракол. Те говорят предимно английски, но и испанският се използва широко, тъй като в Хондурас се говори на испански. Международното летище обслужва директни полети от Маями, Атланта и Хюстън.

Островът се намира само на 30 мили от брега на Хондурас и според мнозина ще се превърне в предпочитано място за почивка. С оглед на ескалиращите сблъсъци между картелите в Мексико, много хора търсят други места за почивка, но и искат да им изглежда познато. Тропически и относително евтин, Роатан е перфектната алтернатива и вече някои круизни кораби го използват като спирка по маршрутите си.

Посетителите не бива да очакват блясък и лукс, луд нощен живот или редици от луксозни хотели, а по-скоро спокойствие и перфектни условия за водни спортове, както и за гмуркане, с което островът е известен. Тук има поне 25 места за шнорхелинг и дайвинг, които са достъпни за туристи, а времето много рядко може да окаже влияние. Има много места, където желаещите могат да бъдат инструктирани, а има и опция за гмуркане с делфини. Самият остров се намира в непосредствена близост до най-големия бариерен риф в Карибско море и ако сте добър плувец, можете да му се насладите гмуркайки се свободно, но трябва да се внимава за моторници. Сред атракциите под водата има разбити кораби, потопен самолет, а се предлага и нощно гмуркане. В тези води плуват морски костенурки, делфини и китове, а извън тях хората могат да видят папагали, игуани и маймуни. В сезона на раците, хиляди сини раци излизат на сушата през нощта и се катерят по дърветата, за да ядат плодове.

Морските дарове и рибата са сред основните продукти в местната кухня. Хората тук много обичат панирана риба, ориз, пържен или варен банан, костенурки и боб. Местната природа предлага разнообразие от плодове – банани, манго, лимони и портокали. Бананите са сред най-експортираната стока от Хондурас, а когато са в сезона си, портокалите са много вкусни. И двата плода могат да се купят на ниски цени, като тук още се отглеждат и кокосови орехи, и кашу.

Кокосовото олио е много популярно за готвене. Тук то се приготвя, като месестата част на ореха се отделя върху решетка, после се потапя във вода, и се изстисква върху плат. Получената течност се вари, а олиото се обира от повърхността. След това отново се загрява, за да се изпари останалата вода.

Местните много обичат синия рак. Те излизат на повърхността през нощта, катерят се по дърветата и се хранят с плодове и растителност. Животните избягват враговете си или като се катерят високо по дърветата, или просто като ходят по морското дъно. Местните хора ги ловят през нощта, с голи ръце, с помощта на фенерчета. На Роатан този морски обитател се намира в изобилие.

Игуаните са защитени от закона, но въпреки това се ловуват. Местните им се наслаждават като деликатес от много поколения. Ловците ги намират по дърветата в късния следобед. Някое момче просто се покатерва и раздвижва клона, докато игуаната падне, за да избяга. След това я подгонват кучета и я улавят.

Хората на острова използват като подправка местен сорт пипер, който придава неповторим вкус на пилето и ориза. Непременно трябва да се опита някое от местните ястия при посещение на Роатан. Туристите могат да си закупят и плодове от местните пазари. Те са с невероятен вкус, защото са прясно откъснати от дърветата и са напълно натурални. Пресните ябълки, например, са много по-сладки от тези, които се берат зелени и се товарят по корабите за износ. В локалните магазини може да се закупят тропически плодове, които се намират трудно в САЩ и Европа. Преди да посетите острова е добре да си закупите някой гид, защото цените на ресторантите варират драстично, както и предлаганата кухня. Освен това ще бъде поместена информация за тези, които си заслужава да посетите.

Ако сте от хората, които обичат отдалечените от главния път местенца, то остров Роатан е правилният избор. Опитайте се да му се насладите преди останалия свят да открие този тих остров и да се опита да го превърне в комерсиална туристическа дестинация.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама